Najnowsze trendy wnętrzarskie prosto z Mediolanu – Relacja z Salone del Mobile 2018
Zapraszamy do przeczytania krótkiej relacji z tegorocznej edycji targów Salone del Mobile 2018 w Mediolanie, uznawanych za jedno z najważniejszych wydarzeń w branży wnętrzarskiej.
Podobnie jak w ubiegłych latach, tak i teraz organizatorzy, jak i wystawcy przygotowali dla odwiedzających wiele atrakcji. Z pewnością każdy projektant, dekorator, architekt czy pasjonat pięknych wnętrz mógł znaleźć coś dla siebie, przede wszystkim najnowsze trendy i nowinki technologiczne.
Tegoroczna edycja targów wzbogacona została o 2 wyjątkowe wydarzenia: EuroCucina oraz FTK – Technology For the Kitchen. Na miejscu zobaczyć można było wyjątkowy przegląd rozwiązań kuchennych, w tym wbudowanych urządzeń domowych wraz z charakterystyką ich ewolucji.
Powierzchnia wystawiennicza EuroCucina wyniosła ponad 22 000 m2. Pomieściło się na niej 117 firm, które przyjechały po to, aby dzielić się doświadczeniem, a także kreować najnowsze trendy. Wyodrębniliśmy i pokrótce scharakteryzowaliśmy kilka z nich:
- Wyraźną nowością było wzbogacenie praktycznego charakteru kuchni w funkcje towarzyskie i rozrywkowe. Pomieszczenie to stało się swoistego rodzaju symbolem ogniska domowego. Jest to miejsce spotkań domowników oraz osób im bliskich. Trend ten widoczny jest wśród topowych, światowych projektantów i przekłada się bezpośrednio na urządzanie naszych domów i mieszkań.
- Na targach EuroCucina 2018 pojawiła się również tendencja do tworzenia zamkniętych powierzchni, które zakrywają urządzenia codziennego użytku. Przykładem są Inside System firmy Ernestomeda oraz Logica Celata firmy Valcucine z przesuwanymi drzwiami, które zamykają i chowają całą strukturę kuchni. Jest to dobre rozwiązanie dla niewielkich powierzchni, w których ważne jest zoptymalizowanie całej przestrzeni. Chowane kuchnie charakteryzują się specjalnymi drzwiami, które pozwalają ukryć pewne elementy, nie zatracając przy tym walorów estetycznych kuchni. Zamykane powierzchnie sprawdzają się także w większych przestrzeniach, a meble o liniowych kształtach harmonizują się z częścią dzienną.
- Coraz większe znaczenie zaczynają mieć urządzenia zdalne, wprowadzające możliwość połączenia ludzi i maszyn. Podczas EuroCucina i FTK – Technology For the Kitchen zaprezentowano technologie, a także innowacyjne rozwiązania takich produktów oraz koncepcji kuchennych. Zaletą inteligentnych urządzeń elektrycznych z technologią Wi-Fi jest oszczędność czasu i energii. Candy i Samsung dążą do 360-stopniowej łączności inteligentnej technologii w kuchni, czego przykładem jest piec Candy & Watch z dotykowym wyświetlaczem, w pełni połączony z technologią Wi-Fi i aplikacją SmartThings, która pozwala kontrolować i aktywować urządzenia kuchenne z dowolnego miejsca.
- Również w palecie barw pojawiły się nowe trendy. Dominujące stały się ciemne kolory, takie jak: antracytowa szarość, matowa czerń, odcienie mokrego betonu, granat oraz kolor szaro-brunatny. Ciemne meble kuchenne doskonale sprawdzają się w nowoczesnych, minimalistycznych aranżacjach. Dodatki powinny komponować się z gładkimi, często pozbawionymi uchwytów frontami, jedynie podkreślając ogólną, minimalistyczną formę stylizacji. Modnym elementem wykończenia wnętrz jest marmur. Nie jest to nowa tendencja, jednak targi EuroCucina 2018 umocniły jej pozycję. W wielu wnętrzach marmur staje się nie tylko dodatkiem, ale dominującym materiałem, nadając kuchni specjalny charakter.